Architects
Office

image/svg+xml ARCHITECTS OFFICE

Cromwell Road

North Berwick

This is a contemporary four bedroom home in the North Berwick conservation area. As per the client's instructions we have redesigned the proposal that originally gained planning approval to simplify construction and and turn it into a family home as apposed to a holiday home layout. The house is hidden behind what appears to be a large garden wall and is almost unnoticeable from street level.

Beechwood

Scottish Borders

This is Peter's own house designed to be carbon neutral and is one of the few houses to achieve the Platinum standard of Part 7 of the Building Regulations Scotland. Peter was undertaking this project as a self build and managed to complete groundworks and the floor slab before he became to ill to continue.

Beechwood

Gifford, East Lothian

Our client came to us to refine a previously un-built scheme for a studio within his garden grounds. We were asked to reduce the size of the building and adapt the design to suit his elderly relatives. We produced a simple compact energy efficient design that would be affordable to build yet compliment the garden surroundings.

Cockburnspath Station Yard - Scheme 1

Cockburnspath

About - The site was a derelict piece for ground that once served as the former Cockburnspath Station goods yard. Though cut into the ground the site offered the opportunity to create homes with exceptional sea views. Our design intended to represent goods carriages within the yard and pay respect to the industrial heritage of the site. The houses were designed to be affordable through efficient use of structure, space and materials. Sleeping accommodation on the ground floor and living space up stairs made for the best use of the site by offering outstanding sea views from the living areas while limiting noise ingress from the railway to the sleeping accommodation. Planning permission was applied for but met with local opposition. The planning application was withdrawn when the planning department insisted the scheme required a roadway of adoptable standards making the project non-viable.

Cockburnspath Station Yard - Scheme 2

Cockburnspath

The design evolved from our previous scheme, keeping the concepts of affordability and liveability through design. The houses were made to look less industrial to appease local concerns but at a loss to the context of the site. Planning permission was granted and the site sold.

Ardbroilach Road

Kingussie

New house on a quiet road on the outskirts of Kingussie, form and proposition taken from local vernacular architecture.

Art Studio

Dalkeith

This scheme for an artist's studio, with it's contemporary design in a conservation area, was granted planning permission due to the hidden approach to design. Built behind an existing stone wall the building would have no impact on the conservation area.